design & layout:Roy

Rorbua Pub åpnet dørene første gang i 1972.
I 1974 gjennomgikk Rorbua en omfattende ombygging, og fremstod deretter slik puben ble landskjent gjennom programmene "Du skal høre mye" på NRK.

Rorbua samler den dag i dag besøkende fra hele landet som har sett Rorbua på tv. Mer om Rorbuas historie her.

Historien om rorbuene strekker seg langt tilbake i tid, allerede før år 900 reiste folk fra hele Norge i sine åpne seilbåter og robåter til Lofoten for å delta i det rike Lofotfisket (sesongfiske etter torsk.) Fiskerne drog opp sine små båter på strender for å sove under dem og forsøke å holde på varmen til tross for vinterens bitende kulde. Tilstrømmingen av fiskere skapte med tiden behov for bedre boforhold. Det var da kong Øystein, tidlig på 1100-tallet bestemte at det skulle bygges rorbuer.

Ordet rorbu består av to deler. Det første er ROR - som kommer fra ordet å ro. Før kaltes det å ro fiske pga at man alltid rodde og ikke hadde motor i fiskebåtene. BU betyr lite hus. "Rorbu" er altså huset fiskerne bodde i under tiden som de rodde fiske. Den karakteristiske rødfargen på rorbuene var den mest brukte pga den røde tranfargen var den billigste som man kunne få tak i.

En tradisjonell rorbu bestod av to rom der det ene var bygget i tømmer. Det var i den delen fiskerne spiste og sov. Sengene var ofte plassert under taket for å mest mulig plass på gulvet.

I rorbuene var det brede senger, og der sov man to eller tre mann sammen under tykke saueskinn. For å holde på varmen og kunne lage mat var det også en ovn i dette rommet.

Den andre delen var bygget av enklere planker der vinden ofte blåste rett gjennom veggen, og iblant kunne det ligge snø innenfor veggen. Dette rommet fungerte som lagringsrom for redskaper og fiskernes medbrakte lofotkister (som inneholdt klær, mat og private eiendeler) Slik levde og arbeidet fiskerne tett innpå hverandre i 2-3 måneder. I hver rorbu bodde det cirka 8-10 fiskere.

Husker du NRK-programmet ”Du skal høre mye…” fra Rorbua i Tromsø?
Det fikk hele landet til å le seg skakke av vitser og skrøner. Så ble det
brått slutt. Men 6. april 2011 gjenoppsto Rorbua i en ny fasong og på et nytt sted - i Holmboe-brygga. Hvis noen savner TV- programmet, det har
dessverre ikke gjenoppstått. Den opprinnelige Rorbua til NRK lå i
SAS-hotellet og er stengt,men Tromsø har nå fått en ny attraksjon.

Den gamle Holmboe-brygga fra 1830 har gjenoppstått i en ny og helt spesiell skikkelse. Den ene og største delen var pill råtten og ble revet. Den andre delen har fått en ny bygning utenpå den gamle. Det som fremstår som Rorbua i dag er noe helt spesielt. Det er bygget en helt ny rorbu utenpå den gamle, som stort sett er beholdt i sin helhet. Miljøet i bygningen er som før, og der hvor moderne sanitær og brannkrav har krevet andre løsninger, har rare påfunn og ideer funnet sin plass. Veggen over pissoir-delen av herretoilettet er belagt med gjennomsiktig plast, slik at den gamle og grå veggen vises når gjestene later vannet.